Sivilce Nedir? Sivilce Üreten Gıdalar Nelerdir?
Hayatımızın bir bölümünde muhtemelen hepimizi etkilemiş olan sivilcelerden bahsedeceğiz. Sivilce aslında bir cilt hastalığıdır. Ve cildinde bu tip sinir bozucu bir detayla yaşamak bizim için travmatik olabilir. Cildin tahriş olması ve kuruluk derecesiyle ilgili olduğundan dolayı kimyasal olduğu aşikardır. Bu kimyasal olayı bir çoğumuz doğal yollardan engellemeye çalışmaktayız. Doktorların tavsiye ettiği bir çok ilaç markası var fakat onların bilimsel olarak net sonuç verdiği %100 kanıtlanmış değildir. Ki o ilaçlar da birazdan listeleyeceğimiz içeriklere sahiptir.
Kırmızı, iltihaplı, ağrı veren bu ufak sivilcelerin bir anda yüzümüzde patlak vermesinin ne kadar da hoş olmayan bir durum olduğunu biliyor ve durumu kontrol altına almanıza fırsat verecek 10 tavsiyeyi yazıyoruz.
Sivilce Çeşitleri Nelerdir?

Sivilceye müdehale edebilmek için önce sivilce çeşitlerini bilmek gerekir. Bir çok çeşit ve boyutta sivilce ile karşılaşmamız mümkün fakat onlardan belirgin olan kategorileri sıralayacak olursak, Sivilce Çeşitleri;
- Normal Sivilce,
- Siyah Nokta Sivilce,
- Beyaz Nokta Sivilce,
- Kabarcık,
- Çıban,
- Yumru
Örneğin hormonlardan kaynaklanan sivilceye sahip olabilirsiniz. Bunu anlayabilmenize için, düzenli olarak her ay belli dönemlerde meydana geliyor ise, hormonal sivilceye sahip olabilirsiniz. Her ay, ayın aynı zaman diliminde yüzünüzün hemen hemen aynı noktalarında çıkan tipte sivilcelerden bahsediyoruz. Özellikle çene ve yanaklarda çıkan tip sivilcelerdir. Genellikle “Androjen” hormonuna karşı duyarlılıktan kaynaklanır. Her iki cinste de bulunan (kadın ve erkek), “Testesteron“ ve “Östrojen” Hormonlarının fazla üretiminden kaynaklanabilir.
Kıl faktörüne bağlı olarak yağ bezelerinin oluşturduğu sivilceye sahip olabilirsiniz. Buna “Vulgaris Sivilce” denir. Yüz, boyun, omuzlar ve sırtta yoğunluk gösterir. Belki de en sık rastlanılan sivilce türü olabilir. Üst gövdenin yağlı kısımlarında meydana gelir.
“Kistik Sivilceler” ise Vulgaris Sivilcenin daha şiddetlenmiş halidir. Özellikle deri içinde birikerek ağrılı lezyonlara sebep olur. Belirgin iltihaplı lezyonları olur. Özellikle bu tip sivilcelere sahipseniz dermatoloğa danışmanızı tavsiye ederiz.
Bir diğer çeşidi ise ters yönde gözenekleri tıkayan sivilcelerdir. Diğer çeşitlerinde olduğu gibi aşağıdan yukarıya tıkanma yerine yukarıdan aşağıya tıkanma olur. Cildin üzerine çıkamayan sivilce özellikle hava alamayan, sürtünmeye maruz kalan ciltlerde çok görülür. Vücutta koltuk altı, göğüs altı ve kalça arasında sivilce şeklinde rastlanır.
Sivilceye Neden Olan Etkenler
Sivilce Üreten Gıdalar
İşlenmiş – Kızartılmış Gıdalar
Cips, mısır gevreği, beyaz ekmek, gibi işlenmiş gıdalar ve abur cuburlarda bulunan içerikler sivilceye doğrudan etki eden bileşiklerdir. Ayrıca içeriğindeki koruyucular hormonal dengeyi de bozmaktadır. Rafine yiyecekler şeker üretimini dolayısıyla da sivilceyi doğrudan arttıran gıdalardır. Fast Food şeklinde üretilen yağlı gıdalar iltihaplanmayı arttırır.
Şeker
Şeker tüketimi deri altında yağ üretimini arttırır. Bu da doğrudan sivilceye sebep olmaktadır. Yapılan çalışmalar ayrıca şekerin mevcut sivilce yoğunluğunu arttırdığını da göstermektedir.
Karbonhidratlar
Tam tahıllı ve rafine gıdalar karbonhidrat üretimine dolayısıyla da şeker üretimine sebep olmaktadır. Bu da gözenekleri tıkayarak sivilce oluşumuna sebebiyet vermektedir.
Trans Yağlar
Trans yağlar sağlık ve sivilce açısından kabus gibidir. İltihapları, lekelenmeyi ve kızarıklığı arttırır. Bağışıklık ve kalp-damar sistemine doğrudan etki eder.
Süt
Süt, vücudumuzun ürettiği enzimlerle birleştiğinde androjen hormonların üretimine destek sağlar. Ayrıca cilt altı yağ üretimine de sebep olmaktadır.